2018. március 18., vasárnap

Nagyszabású, új nemzetközi kutatás indult a stroke hatásainak drasztikus csökkentésére trombolízis alkalmazásávalNagyszabású, új nemzetközi kutatás indult a mechanikus trombektómia (vérrögoldás, trombolízis) előnyeinek kiterjesztése reményében. A trombektómia bizonyos típusú akut ischaemiás stroke megbetegedések kezelésére szolgál, melynek keretében mechanikus eszközöket használnak a folyamatban lévő stroke hatásainak drasztikus csökkentése érdekében. Az eljárás során nagyon kisméretű eszközök segítségével törik meg és távolítják el az agyi véráramban található vérrögöt. Az eljárást magasan képzett neuro-radiológusok végzik, és speciális kórházi létesítményeket igényel.

A legújabb trombektómiás kísérletekbe gondosan kiválasztott stroke-betegek csoportjait is bevonták. A kísérletek kimutatták, hogy amennyiben csak kismértékű agyi sérüléssel érintett stroke betegnél alkalmazzák, úgy a trombektómia a véráram helyreállításával és az agy károsodásának korlátozásával jelentősen mérsékli a stroke következtében fellépő fogyatékosságot.

Az Európai Unió által támogatott TENSION projekt részeként megvalósuló új kutatás a mechanikus vérrög-eltávolítás hatásait vizsgálja betegek egy nagy csoportján, akik esetében a trombektómia előnyei bizonytalanok. A TENSION vizsgálja, hogy a trombektómia biztonságosan és hatékonyan alkalmazható-e az úgynevezett "kiterjedt sérüléssel" érintett betegeknél, ahol a károsodott agyterület a korábbi vizsgálatokhoz képest nagyobb. A betegek az első tünetek megjelenését követő 12 óráig írhatók fel a kísérletben való részvételre. Ezzel a kezelés egy nagyobb betegcsoportra is kiterjeszthető: bevonható például több az olyan betegek közül, akiket éjszaka ér a stroke, és nagyobb valószínűséggel csak késedelmesen jutnak kórházba.

A TENSION kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a vizsgálat kimenetelének és a kezelés hatásainak értékelése során a betegek nézőpontjai is megjelenjenek. Fontos, hogy a vizsgálat a mechanikus trombektómia növekvő alkalmazásának társadalmi-gazdasági előnyeit is alá fogja támasztani.

A vizsgálat nyolc európai országban legfeljebb 714 beteg bevonásával történik, a projekt 2018 februárjától 5 évig tart. A TENSION koordinációját Prof. Dr. Götz Thomalla, a hamburgi Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf, valamint Prof. Dr. Martin Bendszus, az Universitätsklinikum Heidelberg professzorai végzik, a program az EU Horizont 2020 programjából kapott támogatást. Prof. Thomalla elmondta: "A TENSION egy kiemelt egészségügyi problémával foglalkozik, és fontos kutatási tapasztalatokkal lát el bennünket a súlyos stroke-on átesett betegeket érintő hatékony terápiás beavatkozásokra vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a betegek egyéni eredményei kedvezőbbek lesznek, és jelentős részüknél elkerülhető lesz a stroke által okozott rokkantság. Össztársadalmi szinten az új kezelés elősegíti a stroke-hoz kapcsolódó költségek csökkentését.”

További információkért kérjük írjon a research@safestroke.eu email címre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése