2013. augusztus 16., péntek

Tippek sztrókon átesett betegek gondozásához

A sztróknak kétféle típusát különböztetjük meg. Sztrók akkor lép fel, ha egy ér megreped (vérzéses sztrók) vagy az érben rög keletkezik (ischaemiás sztrók). Ha az agy azon részének működése, amelyet az adott ér táplál, nem működik megfelelően, különféle fogyatékosságok állnak elő (a beszédzavartól a mozgásképtelenségig, melyek lehetnek részlegesek vagy teljesen).
Az amerikai szívbetegségekkel foglalkozó társaság (American Heart Association) sok tippet ad a sztrókon átesett betegeket gondozását ellátó személyeknek. Például:
  1. Ha az orvos vagy a gyógytornász javasolja, gondolja át, milyen átalakítások végezhetők a házban, a hálószobában és a fürdőszobában, amiknek a beteg is hasznát látja.
  2. Törődni kell a beteg egészséges étkezésével, testmozgásával és a gyógyszerek utasításoknak megfelelő szedésével. Így nem csak a felépülését könnyíti meg, hanem a további sztrók kialakulása is megelőzhető.
  3. Ügyeljen az elesésre! A rehabilitáció alatt, amikor a betegek mindent megtesznek azért, hogy képesek legyenek felállni vagy járni, gyakran elesnek. Még ha ennek nincsenek is súlyos következményei, ha a beteg 6 hónap alatt 2-nél több alkalommal esik el, kérje szakember segítségét!
  4. Figyelni kell a magatartási és viselkedésbeli változásokra. Értesítse az orvost minden változásról vagy ha érzelmileg ingataggá válik a beteg (amelyek a sztrók előtt nem voltak megfigyelhetők).
Az alábbi címek további ötleteket adnak a sztrókon átesett betegek minél jobb gondozásához:
http://www.emaxhealth.com/2/114/30701/tips-stroke-patients-caregivers-should-know.html
http://www.homehealthcareagencies.com/blog/short-term-home-care/home-care-tips-stroke-patients/
http://www.stroke.ie/media/pub/strokeie/StrokeGuideforpatientsandtheircarers.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése