2013. július 21., vasárnap

Stroke előadás a második kerületben



Az érrendszeri megbetegedések  60 %-ban felelősek a magyarországi halálokokért.

Három nagy csoportjuk van: Érszűkületi megbetegedések
                                        A szív és koszorúerek megbetegedései
                                        Az agyi érbetegségek
                                        Pitvarfibrilláció okozta stroke

Mindhárom betegségcsoportban kialakuló szövődményekért az erekben lejátszódó káros folyamatok felelősek. Ezeket nevezzük rizikófaktoroknak.
Az évek múlásával valamennyi szervünk romlik,  -a szemünk romlásával nem tudunk nem foglalkozni, ugyanúgy oda kellene figyelni az érrendszerre is, akkor is ha ez nagyon sokáig panaszmentes.
Már mindenki tudja: magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin, túlsúly – ezek veszélyesek.
Nézzük meg pontosan miben károsítják ezek az ereket, hogyan okzhatnak stroke-t, infarktust

1.    magas vérnyomás: az erekre ható tartós nyomásemelkedés következtében az érfal megvastagszik, veszít rugalmasságából, elmeszesedik. Könnyen bereped, és a meszes darabok is könnyen leválnak az érfalról és a véráramba kerülnek (120/80) 140 felett már kezelni kell.
2.    magas vércukor szint (un. 2-es diabetesz, ami idősebb kórban alakulki amikor a hasnyálmirigy nem termel elegendő mennyiségű inzulint, a vérben kórosan sok lesz a glukoz, ami már tud a sejtekbe beépülni. A sejtek igyekeznek feldolgozni a megemelkedett glukozszintet, ezért túlfeszített,később gyulladt állapotba kerülnek, aminek szintén az érfalak kóros megvastagodása a következménye és szűkületek alakulnak ki. (5,5 – 7,8 – 10 felett )
3.    magas koleszterin szint a vérben keringő magas zsírszintet jelenti. Zsíros lerakodások keletkeznek az érfalon – ezek leválhatnak, a szűkületekben elzáródást okoznak. (4,5) (triglicerd 1,7 körüli érték
4.    elhízás különösen a has környéki zsírlerakódás veszélyes, mert ezek anyagcseréje az erekre veszélyesebb, mint pl.a bőr alatti kötőszövetekben felhalmozódó zsírok.

A fenti halálos négyes  70-80%-ban felelős az agyi katasztrófák, a stroke kialakulásáért. Veszélyük azért fokozott, mert ezek a rizikó faktorok sokáig semmilyen panaszt nem okoznak néma gyilkosoknak nevezzük őket. Ezért fontos megelőzésükre, ill. 40 éves kórtól rendszeres ellenőrzésükre különös gondot fordítani.

Az agyi történéseket stroke-nak nevezzük.
-         agyvérzés
-         agyi infarktus
-         TIA rövid ideig tartó stroke-s állapot.


Az érszűkületek a végtagokban, a szem a belső szervek érhálózatában alakul ki elsősorban, ezért mondjuk, hogy a cukorbetegség súlyos következménye a vakság, a végtagok elvesztése, a máj a vese károsodása.


Szív betegségei közül a pitvarfibrillácó okozta stroke-ról:

Pitvarfibrilláló betegek esetében 5-ször nagyobb a stroke kockázat

-         ma már lehetőség van otthonunkban történő INR mérésére is

A fentiekről tartottunk előadást és személyes tanácsadást a Budapest, II. kerületi (II. Filléru.50) Idősgondozó Központ kérésére

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése