2013. április 1., hétfő

Az „Akció a stroke megelőzéséért” program MagyarországonAz „Akció a stroke megelőzéséért” program Magyarországon
Hogyan kerülhető el a stroke–válság kialakulása?


A stroke jelentős népegészségügyi probléma, önmagában a harmadik leggyakoribb halálok az iparosodott országokban. Emellett a hosszú távú rokkantság egyik fő oka, évente ötmillió embert tesz tartósan rokkanttá a világon (kiterjedt és tartós károsodást eredményezhet: gyengeséget vagy bénulást, a megismerő-gondolkodási funkciók károsodását). Az életkor előrehaladtával párhuzamosan növekszik a stroke kockázata. A stroke jelenlegi gazdasági terhe óriási, az Európai Unió (EU) összes  egészségügyi kiadásának 2-3%-át teszi ki.A Liga ezért intenzív lakossági ingyenes szűrőprogramokat és felvilágosító előadásokat szervez.
Magyarországon 2,5 millió ember él stroke rizikó faktorokkal (Túlsúly, magas vérnyomás, magas vércukor és koleszterin szint).
A szűrések alkalmával mindenki saját „stroke szűrő egészséglapot kap” melyen

- a jelenlegi betegségek,
- szedett gyógyszerek
- családi, genetikai érrendszeri öröklődések
- és a szűrés alkalmával mért értékek  kerülnek feltüntetésre
- indokolt esetben sor kerül carotis ultrahang vizsgálatra is.
- az eredmények értékelése helyben megtörténik és ha szükséges, pácienseket azonnal irányítjuk a megfelelő cardiológiai, vagy stroke centrumba időpont egyeztetéssel.

Szűrőprogramjaink teljesen ingyenesek, 2012-ben közel 500 személy (50 és 80 év között) stroke prevenciós szűrérét végeztük el és 2/3 részüknél találtunk további vizsgálatok szükségességét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése