Háromszoros stroke-veszély egy órával alkoholfogyasztás után?
Háromszor akkora a kockázata a stroke-nak egy órával
bármilyen alkoholos ital fogyasztása után, mint normál körülmények
között - erről ír az amerikai szívgyógyászok szövetségének (American
Heart Association) lapja.
Murray A. Mittleman doktor, a téma szakértője, a
Harvard egyetem orvoskara kardiovaszkuláris kutatócsoportjának vezetője
390 olyan beteget vizsgált meg, akiket ischaemiás (agyi vérszegénység
okozta) ictus ért. Megállapította, hogy általában kétszeres
stroke-veszélyeztetettek lettek az alkoholfogyasztás révén ahhoz képest,
amikor nem ittak. Ez a veszély háromszoros egy órával az
alkoholfogyasztás után, két órával később már 1,6-szeresére csökken. A
következő 24 órában viszont már csak 30 százalékos, feltéve, ha az
illető nem „tölt rá".
A túlzott alkoholfogyasztás veszélyei régóta ismertek, ugyanakkor Mittleman megállapításainak ellentmondanak azok a vélemények mely szerint a mérsékelt, kis mennyiségű alkoholfogyasztásnak jó hatása van az erekre, és még akár a stroke-ot is megakadályozhatja.
A valódi válasz alighanem itt is a mérték. No és persze az sem mindegy, hogy valaki minőségi borokat és egyéb szeszeket fogyaszt el, vagy pedig mérgező „pancsokat".
A túlzott alkoholfogyasztás veszélyei régóta ismertek, ugyanakkor Mittleman megállapításainak ellentmondanak azok a vélemények mely szerint a mérsékelt, kis mennyiségű alkoholfogyasztásnak jó hatása van az erekre, és még akár a stroke-ot is megakadályozhatja.
A valódi válasz alighanem itt is a mérték. No és persze az sem mindegy, hogy valaki minőségi borokat és egyéb szeszeket fogyaszt el, vagy pedig mérgező „pancsokat".
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése