2013. március 3., vasárnap

Háromszoros stroke-veszély

Háromszoros stroke-veszély egy órával alkoholfogyasztás után?


Háromszoros stroke-veszély egy órával alkoholfogyasztás után?
Háromszor akkora a kockázata a stroke-nak egy órával bármilyen alkoholos ital fogyasztása után, mint normál körülmények között - erről ír az amerikai szívgyógyászok szövetségének (American Heart Association) lapja.
Murray A. Mittleman doktor, a téma szakértője, a Harvard egyetem orvoskara kardiovaszkuláris kutatócsoportjának vezetője 390 olyan beteget vizsgált meg, akiket ischaemiás (agyi vérszegénység okozta) ictus ért. Megállapította, hogy általában kétszeres stroke-veszélyeztetettek lettek az alkoholfogyasztás révén ahhoz képest, amikor nem ittak. Ez a veszély háromszoros egy órával az alkoholfogyasztás után, két órával később már 1,6-szeresére csökken. A következő 24 órában viszont már csak 30 százalékos, feltéve, ha az illető nem „tölt rá".

A túlzott alkoholfogyasztás veszélyei régóta ismertek, ugyanakkor Mittleman megállapításainak ellentmondanak azok a vélemények mely szerint a mérsékelt, kis mennyiségű alkoholfogyasztásnak jó hatása van az erekre, és még akár a stroke-ot is megakadályozhatja.

A valódi válasz alighanem itt is a mérték. No és persze az sem mindegy, hogy valaki minőségi borokat és egyéb szeszeket fogyaszt el, vagy pedig mérgező „pancsokat".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése