2011. szeptember 18., vasárnap

Együtt a stroke ellen

Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga
Hazánkban évente 45-50 000 új stroke következik be, ez háromszor annyi, mint a szomszédos Ausztriában.
A stroke-n átesettek 25%-a azonnal meghal, 50% féloldali bénultsággal él tovább – ez a legmagasabb, betegség következtében maradandó egészség károsodási arány - és a betegeknek csak 25% gyógyul meg, maradandó károsodás nélkül. Ezek megdöbbentő számok. A stroke hirtelen jön és sok fajtája van, de minden esetben megelőzhető, vannak figyelmeztető jelek, és ha már bekövetkezett hosszú távon is lehet eredményeket elérni a rehabilitációban. A Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga célja, szerepvállalás ebben a hármas feladatkörben, együttműködve a neurológus és rehabilitációs szakorvosokkal, kiegészítve az ő munkájukat.
Segítség a rehabilitációban
A kórházból kikerülő betegek nagy része rokkanttá, munkaképtelenné válik, gyógytornára, logopédiai foglalkozásra, otthonápolásra van szüksége. A hozzánk fordulóknak először e-amilen vagy postán küldünk olyan írásos, képes tájékoztatókat, amelyek útmutatást adnak, hogyan kell segíteni a betegnek az öltözködésben, a mosakodásban, az étkezésben. Ezután fölajánljuk, hogy segítünk az otthonápolási szolgálat keretében kijáró gyógytornászt, logopédust találni, sőt akár az órákat is megszervezzük. Tájékoztatást adunk, mit kell tenni azért, hogy valaki OEP-finanszírozású szolgáltatást vehessen igénybe, hogy egy évben hány ilyen alkalom jár, s mi a feltétele az akár ötvenalkalmas jogosultságnak. Mivel sokan nem tudják, felhívjuk a figyelmet, hogy a Pető Intézet felnőtt ambulanciáján csoportos foglalkozásra is van lehetőség. A rászorulók költségeihez is hozzá tudunk járulni, amennyiben anyagi lehetőségeink ezt megengedik, vagyis kapunk támogatást, hiszen a Liga nonprofit szervezet.
Szerepvállalás a megelőzésben
Mi is támogatjuk az „Akció a stroke megelőzéséért” elnevezésű mozgalmat, és szeretnénk aktívan közreműködni az ezzel kapcsolatos ismeretek átadásban, akciókban. Kórházakban, gyógyszertárakban terjesztjük nyomtatott prospektusainkat, amelyekben felhívjuk a figyelmet a helyes táplálkozás, a mozgás és a megelőzés fontosságára, illetve arra, hogy milyen tünetek esetén kell azonnal mentőt hívni. Jelen vagyunk az egyre népszerűbb egészségnapokon, ahol ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérésen, illetve egyéb szűréseken lehet részt venni. Legutóbb 2011. március 26-án a Szent János Kórház Neurológiai Osztály – Stroke Centrum által szervezett és ott tartott ingyenes stroke-szűrőnapon vettünk részt, ahol neurológiai anamnesis-felvétel, nyaki erek ultrahangvizsgálata történt mindenkinél, de volt labor-, testtömeg-index meghatározás, vérnyomásmérés is. Kardiológus és szemész szakorvos vizsgálta a szűrésre jelentkezőket
A leletek azonnal elkészültek és a neurológiai osztály vezető főorvosa, Dr. Folyovich András helyben értékelte az eredményeket. Óriási volt az elismerés, dicsérték a program sokrétűségét, jó szervezettségét, gördülékeny lebonyolítását. Ez is bizonyítja, hogy nem csak szükség, igény is van az ilyen programokra. 2011. őszétől ismét klubnapokat tartunk, melyeken meghívott előadók, szakemberek segítenek tanácsadásban, foglalkozások vezetésében.
A stroke azonnali felismerésének fontossága
Tájékoztatónkban összegyűjtöttük a legjellegzetesebb tüneteket. Ilyenek az egyoldalú zsibbadás, a beszéd, beszédértés képességének a csökkenése, a homályos látás, a súlyos, látszólag ok nélküli fejfájás vagy a szédülés és az egyensúlyérzék elvesztése. Ezekben az esetekben azonnal mentőt kell hívni. Igaz, hogy a stroke hirtelen jön, és sok fajtája van, de mindig figyelmeztető tünetek előzik meg, s ezeket meg kell ismertetni az emberekkel. Mert, ahogy Folyovich főorvos mondta az egészségnapon:
„A stroke legeredményesebb terápiája a megelőzés.”
Személyes kapcsolat, elérhetőség
A Liga az Agyi Érbetegségek Ellen közhasznú civil egyesület, szervezetünk elődje 1993-ban alakult meg a Hűvösvölgyi úton. Én magam 11 évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba - a férjem súlyos agyi infarktusa kapcsán - az akkori elnökkel. Ő tavaly lemondott és a vezetőség engem bízott meg a civil betegszervezet elnöki feladataival.
A honlapunkon (www.strokeliga93.hu) keresztül bárki megtalálja elérhetőségeinket. Kapcsolatban állunk a Magyar Stroke Társaság elnökével, Dr. Bereczki Dániel professzorral, a Szent János Kórház Neurológiai Osztály – Stroke Centrumát vezető Dr. Folyovich András főorvossal és az Országos Rehabilitációs Intézetben Dr. Szél István osztályvezető főorvossal. Ők is elmondják betegeiknek, hogy tőlünk kaphatnak információkat és segítséget a rehabilitációhoz.
Hannibálné Völgyes Krisztina
Elnök
Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése